Una formació única nascuda en un indret únic

Impulsada per la Fundació Espurnes Barroques l’any 2023, l’Orquestra del Miracle pretén erigir-se en pocs anys com un referent indiscutible en l’àmbit de la interpretació amb criteris històrics. Dirigida per Juan de la Rubia (organista titular de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona), i amb seu al Santuari del Miracle (a Riner, un petit municipi del sud del Solsonès on habita una petita comunitat benedictina), la formació pretén:

• Crear experiències d’escolta significatives a través d’un plantejament holístic en les seves interpretacions.

• Fidelitzar una plantilla estable de joves músics talentosos que, assajant en un context rural i harmoniós, puguin desenvolupar una activitat social i educativa transformadora.

• Contribuir a la recuperació i difusió del patrimoni musical de la península ibèrica i a la promoció de noves obres.

• Crear sinergies amb altres disciplines artístiques en el marc del Festival Espurnes Barroques.

LLEGIR MÉS

Del seu concert de presentació, amb la soprano Marta Mathéu, el juny del 2023, el crític de la revista Scherzo Imanol Temprano va escriure’n: “si jo fos programador, no dubtaria a intentar apuntar-me el tanto de ser el primer a contractar-los perquè el resultat artístic és senzillament enlluernador. La qual cosa no és d’estranyar tenint en compte que al capdavant de l’orquestra hi ha Juan de la Rubia –sobren les presentacions, estem davant de qui és possiblement el millor organista espanyol i un dels millors músics del moment–, que ha reclutat un elenc de músics de somni.”

Malgrat la seva curta trajectòria, en el seu segon any d’existència l’Orquestra del Miracle actuarà no sols novament al Festival Espurnes Barroques (amb la soprano Alexandra Novakowski), sinó que es presentarà al Palau de la Música Catalana amb el mateix programa el juliol d’aquest 2024. De cara a la Temporada 2024-25 hi ha previstes actuacions a Madrid (FIAS), a Barcelona (L’Auditori i Palau de la Música) i a Montserrat (dins els actes del Mil·lenari), i s’està treballant per a la Temporada 2025-26 amb altres sales i festivals de primer nivell d’arreu del territori espanyol.

Juan de la Rubia

director

Juan de la Rubia és Organista Titular de la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona. Natural de la Vall d’Uixó (Castelló), ha actuat en els principals escenaris d’Europa, així com a Amèrica llatina i Àsia, amb un acolliment excel·lent del públic i la crítica.

LLEGIR MÉS

En els últims anys, la seva activitat concertística ha estat incessant, actuant en més de vint països i en escenaris com l’Auditori Nacional de Música de Madrid, Palau de la Música Catalana, Konzerthaus de Berlín, Gewandhaus de Leipzig, Elbphilharmonie d’Hamburg, les catedrals de Colònia i Westminster (Londres), St. Sulpice de París, i el teatre Mariinsky i la Philharmonia de Sant Petersburg, per nomenar algunes.
Ha tocat com a solista en diverses ocasions amb la Freiburger Barockorchester, interpretant els concerts per a òrgan de Händel i cantates de Bach, i com a continuista i/o director de diferents formacions instrumentals i vocals de música antiga. El seu debut com a director/solista amb formacions simfòniques va arribar amb molta expectació i gran èxit en 2022, dirigint la Bilbao Orkestra Sinfonikoa i l’Orquestra Simfònica del Principat d’Astúries.

Juan de la Rubia ha tocat amb orquestres com la Kammerorchester Carl Philipp Emmanuel Bach, Les Siècles, Orquestra Nacional d’Espanya, Orquestra Simfònica del Principat d’Astúries, Orquestra de la Comunitat Valenciana, Orquestra Ciutat de Granada, Orquestra de la Comunitat de Madrid, Orquestra Simfònica de Castella i Lleó, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquestra d’RTVE, Orquestra Simfònica de Castella i Lleó, Orquestra Barroca de Tenerife, Orquestra de Cordes de Bogotà, etc. Així, ha treballat amb directors com François-Xavier Roth, Víctor Pablo Pérez, Kazushi Ono, Salvador Mas, Tomás Netopil, Simon Rattle o Henrie Adams, entre altres. Ha col·laborat amb solistes com Asier Polo, Raquel Lojendio, María Dueñas, Carolyn Sampson, Matthias Goerne o Philippe Jaroussky, amb qui va gravar el CD “Sacred Cantatas” (Erato, 2016), disc que va ser nominat a un Premi Grammy en 2018.

Ha publicat vuit discos com a solista. El seu disc “Bach” va obtenir la distinció “Melòman d’Or”, sent definit com “un treball que és tota una revelació” (Alejo Palau, 2016). El diari ABC el va considerar com “un dels discos més bells i sorprenents de l’any” (Stefano Russomano, 2016). El seu últim CD l’ha dedicat a la música d’Antonio de Cabezón, gravant-lo en el claviorgue Hauslaib del Museu de la Música de Barcelona.

En la temporada 22/23 va tocar com a solista amb l’Orquestra Simfònica de Galícia, Orquestra de la Comunitat de Madrid i al Palau de la Música Catalana, Bèrgam, Menorca, Auditori Nacional (Bach Vermut), Damasc, etc.

Després de començar els estudis musicals amb el seu pare i Ricardo Pitarch, es forma com a organista i pianista a València, Barcelona, Berlín i Tolosa, aconseguint fins a cinc Premis Extraordinaris en diferents especialitats. Entre els seus mestres es troben Óscar Candendo, Wolfgang Seifen, Michel Bouvard i Montserrat Torrent, qui va suposar un gran suport durant la seva formació. Igualment ha rebut classes magistrals, entre altres, d’Olivier Latry i Ton Koopman.

Juan de la Rubia és professor en l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) i membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.